Διεύθυνση: Θερμοπυλών 7, 61200 Πολύκαστρο - Κιλκίς, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2343023380, fax: 2311110149, email: info@iasis-polykastro.gr

προετοιμασία για κολονοσκόπηση (κολοσκόπηση)

Αρχική » γαστρεντερολογικά θέματα » προετοιμασία για κολονοσκόπηση (κολοσκόπηση)

προετοιμασία για κολονοσκόπηση (κολοσκόπηση) με χρήση Fortrans ή Klean-Prep

Η σωστή προετοιμασία για κολονοσκόπηση γίνεται με έναρξη της διαδικασίας την παραμονή της εξέτασης από 3μμ έως 10μμ σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

προετοιμασία εντέρου για κολονοσκόπηση – τρόπος χορήγησης

Και τα δύο σκευάσματα φέρονται σαν σκόνη έτοιμη να διαλυθεί στο νερό. Η λήψη γίνεται από το στόμα. Η συσκευασία περιέχει 4 φακέλους. Το περιεχόμενο κάθε φακέλου διαλύεται σε 1 λίτρο νερό. Κατόπιν το διάλυμα και των 4 φακέλων πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 4-6ώρες με ρυθμό 250 ml (ένα ποτήρι) κάθε 15-20′ λεπτά μέχρι την κατανάλωση του συνολικού όγκου. Το σκεύασμα πρέπει να λαμβάνεται κατά προτίμηση την προηγούμενη ημέρα (απόγευμα) από την εξέταση.
Εναλλακτικά, μπορεί να ληφθεί ως εξής: 6 – 8 το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης τα δύο φακελάκια, και 6 – 8 το επόμενο πρωί (ημέρα της εξέτασης) τα άλλα δύο. Όλα τα χορηγούμενα από το στόμα φάρμακα θα πρέπει να δίνονται μια ώρα πριν τη λήψη του σκευάσματος, αλλιώς αποβάλλονται από το έντερο με πλημμελή απορρόφηση των συστατικών τους.
Από προσωπική εμπειρία το καθαρκτικό σκεύασμα είναι πιο εύγεστο όταν αναμιχθεί με χυμό (βυσσινάδα, μήλο), ice tea κα. Το διάλυμα διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 24 ώρες.

προετοιμασία για κολονοσκόπηση με χρήση Fleet phospho-soda

Το σκεύασμα αυτό φέρει δύο μικρά μπουκαλάκια με υγρό περιεχόμενο. Έκαστο από αυτά θα πρέπει να αραιωθεί σε ένα ποτήρι με νερό και να ληφθεί από το στόμα. Ακολούθως θα πρέπει μέσα στις επόμενες δύο ώρες ο εξεταζόμενος να πιεί 1,5-2 λίτρα νερό τμηματικά, δηλαδή ένα ποτήρι κάθε 15-20 λεπτά της ώρας. Όπως και στο Fortrans/Klean-Prep ενδιάμεασα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς  χυμό χωρίς υπόλειμμα (βυσσινάδα, μήλο, πορτοκάλι), ice tea κα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για το έτερο μπουκαλάκι της συσκευασίας (δηλαδή αραίωση σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχιεα λήψη 1,5-2 λίτρα νερό μέσα στις επόμενες 2 ώρες). Τα δύο μπουκαλάκια της συσκευασίας λαμβάνονται παραμονή της εξέτασης, το ένα το πρωί ή μεσημέρι (9:00 ή 14:00) και το δεύτερο το απόγευμα (18:00).

δίαιτα για προετοιμασία κολονοσκόπηση (κολοσκόπηση)

Η διατροφική προετοιμασία για κολονοσκόπηση είναι απλή: Τρεις ημέρες πριν την εξέταση απαγορεύονται: όσπρια, χορταρικά, γαλακτοκομικά (εκτός από κασέρι), φρούτα με φλούδες και σπόρους και ο φυσικός χυμός του πορτοκαλιού.
Επιτρέπονται (τρεις μέρες πριν την εξέταση): κρέας, ψάρι, μπιφτέκι, κοτόπουλο, πατάτες, ζυμαρικά
Επιτρέπονται την παραμονή και την ημέρα της εξέτασης: το μεσημέρι μόνο σούπα και το βράδυ αραιά σούπα (φιδέ) ή ένα ζελέ και πολλά υγρά.

διαβητικοί εξεταζόμενοι (υπό ινσουλίνη)

Η εμπειρία στο ιατρείο έχει δείξει, ότι εξεταζόμενοι μακροχρόνια διαβητικοί (ειδικά εκείνοι που κάνουν χρήση ινσουλίνης) θα πρέπει πρόσθετα με τα παραπάνω να χρησιμοποιούν και κλύσματα μιας χρήσεως εως εξής:

  • Δύο κλύσματα εφάπαξ παραμονή της εξέτασης το βράδυ
  • Δύο κλύσματα εφάπαξ το πρωί πριν την εξέταση

Ο μακροχρόνιος σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί κινητική δυσλειτουργία ολόκληρου του εντερικού σωλήνα (οισοφάγος, στόμαχος, λεπτό και παχύ έντερο). Ως εκ τούτου χρειάζεται (επίμονη) προσπάθεια για να επιτευγχθεί ικανοποιητικός καθαρισμός του παχέος εντέρου προκειμένου να υπάρξει και ασφαλές συμπέρασμα από την κολονοσκόπηση.

Διαβάστε περισσότερα για την κολονοσκόπηση.