Διεύθυνση: Θερμοπυλών 7, 61200 Πολύκαστρο - Κιλκίς, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2343023380, fax: 2311110149, email: info@iasis-polykastro.gr

βιοψίες τι είναι;

Κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης (γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση), όπως θα σας πει και ο ιατρός, είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε βιοψίες, δηλαδή μικρά δείγματα από το στομάχι ή το έντερο και να τα στείλουμε για παθολογοανατομική (μικροσκοπική) εξέταση. Αυτό γίνεται είτε για να προσδιορίσουμε κάποια φλεγμονή πχ στο στομάχι ή το έντερο, είτε όταν κόβουμε πολύποδες ή παίρνουμε κομμάτια από αυτούς προκειμένου να εκτιμηθούν μικροσκοπικά.

Οι βιοψίες λαμβάνονται με ειδική λαβίδα χωρίς να προκληθούν ενοχλήματα (πόνος κτλ). Αυτό συμβαίνει γιατί ο στόμαχος και το έντερο δεν έχουν (αισθητική) νεύρωση όπως το δέρμα. Άρα η λήψη των βιοψιών αυτών γίνεται εντελώς ανώδυνα.

Για την απλή λήψη βιοψιών κατά τη διάρκεια διαγνωστικής γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης δεν χρειάζεται ο εξεταζόμενος να σταματήσει τα αντιπηκτικά φάρμακα που ενδεχομένως παίρνει (Salospir, Plavix, Sintrom κτλ).

Σημείωση: στην περίπτωση του Sintrom θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο το INR στις αιματολογικές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον θεράποντα ιατρό σας.